subota, 16. travnja 2011.

Važnost ženskog vodstva

Sve se više naglašava važnost i uloga žena u današnjoj poslovnoj i ekonomskoj sceni. Iz godine u godinu se povećava broj žena zaposlenih na menadžerskim pozicijama.

U nastavku je prikazan popis europskih zemalja koje najviše zapošljavaju žene na rukovodećim  pozicijama:

1.      Letonija
2.      Litva
3.      Francuska
4.      Estonija
5.      Velika Britanija
6.      Ukrajina
7.      Bugarska
8.      Mađarska
9.      Portugal
10.    Belgija

Prema udjelu žena na menadžerskim pozicijama, prema podacima Europske komisije, na prvom je mjestu Letonija u kojoj rukovodeće položaje u kompanijama drži 44,3% žena. Na drugom je mjestu Litva. U još jednoj baltičkoj državi među vodećim menadžerima nalazi se 42,7% osoba ženskog spola. Francuska je na trećem mjestu na ljestvici Europske komisije. U Francuskoj je, naime, među menadžerima 38% žena.

Žene su pokretači promjena i važna je njihova uloga u današnjoj poslovnoj i ekonomskoj sceni. Mozak žene sagledava problem u cjelini. One  uglavnom dolaze do razine srednjeg menadžmenta, mogu postati voditeljice odjela marketinga ili ljudskih resursa, ali će teško dospjeti na čelo poduzeća. Napredak je ipak vidljiv iako je postotak žena u upravnim odborima poduzeća ili pak na njihovom vrhu svejedno mali.

Izvori: Žene menadžeri, http://www.poslovni.hr/vijesti/zene-menadzeri-115464.aspx od 07.05.2009.Lučin, A.: Ženama je i dalje plafon srednji menadžment, http://www.poslovni.hr/vijesti/zenama-je-i-dalje-plafon-srednji-menadzment-140813.aspx od 26.02.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar